KIYOMI goud en brons op WK 2018

Danskampioen David (9) uit Zwolle verovert alle harten

Hij is momenteel te zien in twee tv-commercials en won bovendien een grote prijs op het WK in Glasgow. De 9-jarige danser David Kitoyan uit Zwolle geldt als een van de grootste talenten van Nederland.

Stilzitten is nog knap lastig voor David Kitoyan (9) uit Zwolle. Kan ook niet anders, als je zo energiek en elastisch bent.  De kersverse wereldkampioen op ’t onderdeel hiphopdance laat thuis, tijdens het interview, graag zijn gebakje even staan om te showen hoe je het beste op je handen kunt lopen. De woonkamer is zijn piste. ,,We rollen vaak het kleed even op. Regelmatig valt er wat kapot,” knipoogt moeder Mery (34).

Oma Gajane (50), ook aanwezig, kijkt toe hoe David zijn benen in de nek legt. Ze zijn natuurlijk al lang gewend aan die fratsen. ,,Hij komt aardig mee op school, maar het heeft zijn interesse niet. David leeft om te dansen,” vertelt Mery. ,,Hij valt ook weleens hard en dan denk ik: moet ik de ambulance bellen? Maar hij heeft ’t nergens over.”

De energieke David (9) heeft het talent van zijn oma, denkt moeder Mery (34).

De energieke David (9) heeft het talent van zijn oma, denkt moeder Mery (34). © Frans Paalman

Appelsientje

Met de Xoxo Dance Company uit Zwolle is-ie net terug uit Glasgow, waar ’t WK op dansgebied was. Ze werden daar eervol derde, maar solo sleepte David nog twee prijzen in de wacht. Eerste op het onderdeel hiphop, tweede bij breakdance. Improviseren is zijn kracht. Ook in Schotland ging-ie gewoon midden op straat freestylen. Trots toont hij de bekers. Daarnaast is de jongen sinds kort te zien in twee tv-commercials. Die van Appelsientje en Zeeman. We kunnen dus concluderen dat Zwolle er een BN’er bij heeft.

Moeder Mery gaat overal mee naartoe, maar hij krijgt ook hulp van Xoë Soree (oprichter Xoxo). Zij is zijn manager. Het wordt steeds serieuzer. Zo is-ie eerdaags ook te zien in een nieuwe videoclip van een (nog niet nader te benoemen) bekende rapper. Mama Mery, die in 1998 met haar ouders vanuit Armenië naar Zwolle kwam, denkt dat-ie het talent van zijn oma heeft. Die deed conservatorium en kan niet alleen mooi zingen maar ook prachtig pianospelen. ,,Soms speelt mijn moeder wat en dan doet-ie spontaan een soort klassieke dans. Hij is best gevoelig.”

Salto’s

Een blauwe maandag zat hij op voetbal. Toen hij een keer scoorde maakte David op het veld allemaal salto’s. ,,Maar het was in ons eigen doel. Dus dat vond het team niet grappig.” Turnen lag hem beter. Een gymleraar ontdekte zijn danstalent. Vanaf die tijd traint hij veel en wint hij de ene na de andere prijs. En iedereen is gek op David, omdat-ie ondanks alle aandacht gewoon een lieve jongen blijft, merkt zijn moeder. Zijn hele voorkomen werkt mee. De oogopslag, zijn bravoure.

Grootste zorg is welke school hij naar de basisschool moet kiezen. Mery weet ’t nog niet, maar vreest nu al voor een verhuizing naar Arnhem of Amsterdam, waar speciale opleidingen zitten. Liever niet. Liever blijft ze in Zwolle. David maakt het niet uit. Hij zit op het vloerkleed en speelt ondertussen met plastic speelgoeddieren. ,,Later wil ik naar New York,” vertelt-ie als er een stilte valt. ,,Als het lukt, dan koop ik daar een groot gebouw. Zoiets als IKEA. En dan mag mijn familie daar wonen.”

VLOG WK HIPHOP 2018 ☛ https://www.youtube.com/watch?v=SRwRe6eKi6Q&t=1234s

Woord van dank aan:
ING Zwolle, Het Hervormd Weeshuis en Vormshop 038, Leon Signburo en Jolanda Dance Centre voor het mede mogelijk maken van deze internationale reis.

Leave Comment