KIYOMI Europees Kampioen 2018

ZWOLLE – De meiden van XOXO Dance Company laten graag de zachte, vrouwelijke, kant van hiphop zien. Tijdens het Europees Kampioenschap in het Duitse Kalkar bewezen ze ook genadeloos te kunnen toeslaan. In een sterk deelnemersveld werd de Zwolse dansformatie in de categorie 18 jaar en ouder (Kiyomi Krew) eerste.

Xoë Sorée geniet nog na als ze op een terras in de binnenstad aanschuift voor een interview. Ze begon nog maar een paar jaar geleden haar eigen dansschool en inmiddels zijn ze door het plafond gegaan. “Dit is echt fantastisch”, zegt de dansschoolhoudster en trainster. “Ik weet dat de meiden het kunnen en zei vooraf alleen met de eerste plek genoegen te nemen. Dat klinkt misschien hard, maar ik wilde ze mentaal prikkelen.” Namens XOXO Dance deden verder de Kiyomi Kids (tot 16) en enkele solisten mee. Bij de solisten pakte de jonge David Kitoyan eveneens een eerste prijs. “Alle groepen zijn voor ons belangrijk. We gaan met zijn allen naar een toernooi en ik verwacht dat iedereen de ander steunt. Dat zag ik gelukkig ook terug. Nadat de oudere meiden zich op de eerste dag hadden geplaatst voor de finale gingen zij kijken bij de kinderen”, vertelt Xoë. Die directe plaatsing is een voordeel. Er is weliswaar een herkansing op dag twee, maar even een dag vrijaf is ook lekker. XOXO Dance was eerder succesvol op het NK en deed een keer eerder al mee aan het wereldkampioenschap in Glasgow. Toen koos Xoë er voor om een beetje op save te spelen met een vertrouwde choreografie. Ze stonden er immers voor het eerst en helemaal iets nieuws van de grond tillen kost veel energie. Nu was er meer tijd en kon er worden geput uit een stuk ervaring.

Xoë: “Deze uitvoering van ons was gevarieerder dan de vorige keer. We hebben meer laten zien dan alleen de zachte, vrouwelijke, kant van hiphop. De jury heeft dat zeker gewaardeerd. Hoewel doen wat je denkt dat aanslaat nooit het uitgangspunt mag zijn. Ik geloof dat je het meest succes hebt als je jezelf laat zien en de juiste energie overbrengt.” Energie zag Xoë ook terug bij andere teams. Bij de kinderen viel haar op hoe goed met name de performance is van de Oost-Europese teams. “Zij doen veel met acrobatiek. Ik vind dat heel interessant om te zien. Tegelijkertijd vraag ik mij af waar de grens ligt. Wanneer je nog spreekt van hiphop en wanneer van acrobatiek.” Mooi om te zien is dat Nederland dus ook veel talent heeft. Zoals Bruya, een bevriende hiphop-dansgroep uit Breda. In Zwolle heeft XOXO Dance hiphop op de kaart gezet. Als je in Deventer, wat toch vaak een ‘rivaal’ is van Zwolle de plaatselijke sportverkiezingen mag openen doe je het goed constateert Xoë lachend. Het komende jaar hoopt ze nog meer trainers van hoog niveau aan XOXO Dance te verbinden. “We merken nu al dat de aantrekkingskracht van XOXO groot is en dat willen we nog verder vergroten. Dan komen de rauwe talenten en de parels naar je toe is onze overtuiging. Dat werkt beter dan dat je er zelf heel gericht naar op zoek gaat. Daarnaast zoeken we juist ook verbreding. Iedereen die van dansen houdt is welkom bij ons. Of je dat nu recreatief wilt doen of uiteindelijk op wedstrijdniveau.”

David Kitoyan – Europees Kampioen 🇳🇱
“Solo u10 jaar, intermediate”
David Kitoyan – 4th place
“Battle u16 jaar, breakdance”
Dunia Darwiesh – 4th place
“Solo u16 jaar, intermediate”
Dina Al-Abbasi – 7th place
“Solo u16 jaar, beginners”
Kiyomi Kids – FINALE plek: 9th place
“Teams u18 jaar, intermediate”
Kiyomi Krew – Europees Kampioen 🇳🇱
“Teams 018 jaar, novice”

Leave Comment