Eénjarig XOXO DC schittert op WK hiphop

ZWOLLE – De Zwolse meiden van XOXO DC zijn met hun hiphop dans-act tiende geworden op het World Championship Street Dance in Glasgow. Na een voorronde waarin ze vierde werden van de 32 teams hadden ze op eenzelfde eindklassering gehoopt. Ze waren haast teleurgesteld en dat geeft wel aan hoe ze hebben geleefd voor dit moment.

Weer terug in Nederland realiseerden ze zich dat het eigenlijk natuurlijk harstikke knap is. Op de dag van de finale bestond het team van trainster Xoë Soreé precies een jaar! En wie kan nu zeggen binnen 365 dagen het erepodium te hebben gehaald tijdens nationale wedstrijden, en op een EK en WK te hebben gestaan met een plekje bij de beste tien?

“Het was een onvergetelijke ervaring”, zegt Maud Rop. De 14-jarige hiphop danser is team captain. Ze is volgens Xoë gegroeid in haar rol. “Een sterke kant van Maud is dat ze heel veel kracht en energie uitstraalt en dat overbrengt op de jury.” “Dat geldt voor het hele team wel”, vult Maud aan. Het levert een bijzondere mix op. Bij hiphop denken veel mensen aan stoere mannen in snelle auto’s en glimmend goud. Wat Xoë wil laten zien is dat er daarnaast een vrouwelijke variant is van hiphop. Die kan even goed dan weer wel krachtig en vol energie zijn. Xoë: “Ik probeer de dansers altijd iets te laten doen waar ze goed in zijn. Tegelijkertijd moet het een geheel zijn.” Een ander kenmerk van Xoë’s stijl is dat ze dicht bij zichzelf en de groep blijft. Je zult haar niet betrappen op het pleasen van de jury om maar aan de punten te komen. Dan ben je niet meer geloofwaardig in haar ogen.

De jury beoordeelt de act op vijf onderdelen. Choreografie, uitstraling, executie (uitvoering), formaties en gebruik van stijlen. De groep van XOXO DC, bestaande uit meiden in de leeftijd van 13 tot en met 15 jaar, werd dus beloond met een tiende plaats. Vreemd genoeg ging het in de finale net zo goed als in de voorronde. Waarom dan opeens van een vierde naar een tiende plek? Xoë wijt het aan het feit dat het een jurysport is en dus altijd interpretatiegevoelig. “We hadden na de eerste dag verwacht dat we voor een herkansing moesten gaan. Tot onze eigen verrassing gingen we in een keer door naar de finale met zeventien teams. Op elke dag is er een andere jury. Bij de finale hadden we een jury die we kenden van het EK en waarvan we wisten dat ze niet heel veel hebben met onze stijl.”

Een hoogtepunt voor Maud was dat haar moeder bij de finale was. “Ze moest eerder terug voor haar werk, maar besloot toch om te blijven en haar reis om te boeken.” De meiden hebben een ervaring opgedaan die ze voor altijd meenemen. Op haar beurt heeft Xoë daar als trainster enorm van genoten. Dat smaakt naar meer. Toch? “Ik wil best weer een keer meedoen aan een WK. Van de andere kant vraagt het enorm veel van zowel de dansers als de trainsters. Je moet weer een jaar lang scoren tijdens nationale wedstrijden. Ook heb je weinig tijd voor vakantie vanwege de voorbereidingen op het WK.” Niettemin is het een droom van Xoë om niet met één maar met meerdere teams op een wereldkampioenschap te schitteren. Wie weet gaat het gebeuren, want haar dansschool is enorm gegroeid, van twee naar vier teams. Met drie wedstrijdteams, waarvan het Kids team van Maud er een is. De andere twee zijn Mini en Krew. The Next Generation Class in een team van gemengde leeftijd. Van daaruit kan je de stap maken naar een wedstrijdteam. Xoë constateert tevreden dat de hiphop dans in Zwolle bloeit. “Er komen hier meiden uit anders steden als Deventer naar toe. Dat is fantastisch.”

Initiatiefrijk Zwolle

Deelname aan een WK kost geld en dus is Xoë blij met de support van die de gemeente gaf in het kader van Initiatiefrijk Zwolle. Dit is een project waarbij initiatieven die de stad leuker maken – zoals dus Zwolse hiphopmeiden die naar een WK gaan – worden gesteund. Vrijdag gingen Xoë en Maud op de foto met wethouder De Heer. Die heeft veel bewondering voor de meiden. “Fantastisch wat Xoé heeft bereikt, in nog geen jaar tijd heeft ze dit team kunnen plaatsen voor het WK Hiphop. Dat is onvoorstelbaar knap! Deelname aan het WK is sowieso al een fantastische ervaring die de dansers verder brengt. Niet alleen met dansen maar ook qua ontwikkeling op andere terreinen. Daarmee hebben de dansers Zwolle als sportstad met oog voor toptalenten op de kaart gezet. Ik ben supertrots.”

Lees meer: https://deswollenaer.nl/algemeen/eenjarige-xoxo-dc-schittert-op-wk-street-dance

 

Leave Comment